nieuws

150.000 bezoekers genieten van cultuurfeest

De Cultuurmarkt van Vlaanderen gaf op zondag 26 augustus het startschot van het nieuwe cultuurseizoen. Het cultuurfeest was een succes en lokte 150.000 bezoekers naar het centrum van Antwerpen.

De sfeervolle Cultuurmarkt zette met een reuzegrote infomarkt en live optredens de hele culturele wereld in de kijker: van theater, musical, dans en literatuur tot muziek, circus en expo.

Discorolschaatsen en trouwjurken kopen

De Opera organiseerde een stockverkoop van kleren en meubels. De gelukkigen gingen naar huis met de gekste kostuums, tronen, stoelen en heel veel trouwjurken. Heel grappig was het discorolschaatsen in hetpaleis. Musicalacts kregen voor het eerst een eigen podium. De Groenplaats stond bomvol musicalfans voor de previews van Hans & Grietje, Grease en Iedereen beroemd. Er waren ook heel wat gezinnen op pad. 690 kindjes brachten een volle Vlieg-stempelkaart binnen. De stempels verzamelden ze door opdrachtjes te doen bij standhouders met een aanbod voor kinderen.

Tom Lanoye wordt 60 jaar, en dat feest werd al tijdens de Cultuurmarkt ingezet. Lanoye, ooit de eerste Antwerpse Stadsdichter, klom op het podium met Maud Vanhauwaert, de negende en huidige Stadsdichter. Daarna reed hij in een oldtimer en begeleid door Harmonie De Toekomst richting Bourlaschouwburg, waar het volle bak was bij de voorleesmarathon uit zijn werk.

Inspiratie opdoen voor maanden cultuurplezier

183 cultuurhuizen en organisaties uit heel Vlaanderen presenteerden op de infomarkt hun aanbod voor het komende cultuurseizoen. De cultuursector realiseerde knappe infostands om het publiek te overtuigen, zoals onder meer de stands van Poppentheater Jojo, de Arenberg en de reuzenwalvis van DE MAAN. Door de samenwerking met koepelorganisaties Internationaal Comité en FMDO kregen heel wat verenigingen en kunstenaars uit verschillende culturen, zoals een Oekraïense muziekgroep en een Russisch koor, een platform om zich te tonen.

Bij veel organisaties kon je met korting tickets voor concerten en voorstellingen aanschaffen of deelnemen aan wedstrijden. Naar schatting 150.000 bezoekers kwamen inspiratieopdoen om hun agenda voor de volgende maanden te vullen.

Bekijk hier de aftermovie van een fantastische Cultuurmarkt 2018

Geniet na met deze mooie sfeerfoto's

Graag tot bij de volgende editie, op zondag 25 augustus 2019!