infomarkt

Culturele infomarkt

Op zondag 26 augustus 2018 van 11.00 tot 18.00 uur palmt de culturele infomarkt zowat alle pleinen en straten in de Antwerpse binnenstad in. Je ontdekt er het uitgebreide aanbod van kunst- en cultuurhuizen uit heel Vlaanderen.

Je vindt alles over:

  • theater op de Groenplaats
  • muziek op de Grote Markt
  • musea, erfgoed & literatuur op de Meir en de Wapper
  • vorming, dans en circus op het Steenplein
  • cultuurcentra & film op de Suikerrui
  • de Antwerpse musea, cultuurcentra & bibliotheken op het Hendrik Conscienceplein

De Vliegroute loodst kinderen op een actieve manier langs de verschillende pleinen.

Hieronder vind je het overzicht van de standhouders op de culturele infomarkt.

Genre

Locatie

Zoek op trefwoord

Groenplaats

theater, musical

't Groen Gras

't Groen Gras is een nieuw (muziek)theatergezelschap dat zich voornamelijk zal richten op theater, muziektheater en musical.

"Leven Over Leven", de eerste voorstelling van 't Groen Gras, werd geschreven en wordt gespeeld door mede-oprichter Reuben De Boel. De voorstelling gaat in première op 12 oktober 2018 in Theater Leftbanq/Antwerpen Linkeroever.


Grote Markt

muziek

A.J.C. Antwerpse Jazzclub

We bieden gratis en wekelijks multimedia-avonden aan over de authentieke en mainstream jazz, voordrachten met programmablad aan de hand van vinyl, CD, DVD en video.


www.antwerpsejazzclub.com

Meir

erfgoed, musea, vliegroute

Adriaen Brouwer - Meester van emoties

Het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen pakt dit najaar uit met de ambitieuze tentoonstelling “Adriaen Brouwer – Meester van emoties”. Brouwer werd geboren in Oudenaarde en schilderde een indrukwekkend oeuvre bij mekaar.

De tentoonstelling verzamelt meerdere topwerken van Brouwer uit de grootste Europese en Amerikaanse musea.


www.adriaenbrouwer.be

Steenplein

Amarant

Amarant organiseert cursussen over de geschiedenis van kunst, beeldhouwkunst en architectuur, over klassieke muziek, opera en filosofie.

Ze nemen je mee naar de beste tentoonstellingen van het seizoen, duiken in de meest interessante museumcollectie en gaan op atelierbezoek. Ze trekken er ook uit met unieke reisprogramma's vanuit een doorgedreven kennis van de westerse kunst en een passie voor de grote culturen van Azië, Afrika en Amerika.


www.amarant.be

Grote Markt

muziek, vliegroute

AMUZ

AMUZ presenteert veelzijdige concerten in het unieke kader van de Sint-Augustinuskerk. Muziek van alle tijden, stijlen en culturen weerklinkt er op een creatieve en toegankelijke manier.

AMUZ organiseert naast de festivals Laus Polyphoniae en inPRIMETIME ook een reeks verrassende seizoensconcerten.


www.amuz.be

Grote Markt

muziek, vliegroute

Anima Eterna Brugge

Anima Eterna Brugge werd opgericht door Jos van Immerseel in 1987, om orkest- en kamermuziek uit te voeren met instrumenten en technieken zoals de componist die heeft gekend.

Het fundament: een wetenschappelijke voorbereiding. De missie: meesterwerken van alle tijden laten spreken tot oren van nu. Het credo: muziek moet klinken! 

 


www.animaeterna.be

Grote Markt

muziek, expo

ANNA3

ANNA3 organiseert concerten met jonge muzikanten en koren, orkesten en muziekacademies in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever. Voor de tentoonstellingen werken ze met zowel Belgische als buitenlandse kunstenaars samen. Deze zomer is Kaarina Kaikkonen uit Finland te gast.


www.anna3.be

Grote Markt

muziek

Antwerp Symphony Orchestra

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen, met de nieuwe Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis.

Het orkest wil je ontroeren en inspireren met concertbelevingen van het hoogste niveau onder leiding van chef-dirigent Elim Chan (vanaf seizoen 2019-2020) en vaste gastdirigent Philippe Herreweghe.


www.antwerpsymphonyorchestra.be

Grote Markt

muziek

Antwerpen Gitaarfestival

Voor de achtste keer haalt het Antwerpen Gitaarfestival de allergrootste gitaarvirtuozen naar ons land. Jong aanstormend talent kan zich bovendien meteen in een internationale gitaarcompetitie.

Antwerpen Gitaarfestival is een feest voor melomanen en een must voor gitaristen & gitaarliefhebbers.


www.antwerpengitaarfestival.be

Meir

literatuur

Apache

Apache stelt die vragen die commerciële mediabedrijven uit de weg gaan. Als onafhankelijke nieuwssite leggen we machthebbers het vuur aan de schenen. Zo geven we een stem aan mensen die er geen hebben.

Onze onderzoeksjournalisten nemen de tijd om bloot te leggen wat er misloopt. Zo lees je bij Apache wat iedereen zou moeten weten.


www.apache.be

Groenplaats

theater, muziek

Arenberg

In het hartje van de Antwerpse theaterbuurt is de Arenberg een begrip voor de cultuurliefhebber. Je kan er genieten van pop- en rockmuziek, comedy, literatuur en theater.

Met een prachtige grote zaal om van te snoepen en een klein broertje voor nieuwe of unieke voorstellingen, gaan vaste waarden en ontluikend talent er hand in hand.


www.arenbergschouwburg.be

Groenplaats

theater

ARSENAAL/LAZARUS

ARSENAAL/LAZARUS brengt verhalen die er toe doen, die raken, die maatschappelijk relevant zijn. Kwalitatief theater voor een breed publiek is de rode draad doorheen het gevarieerde aanbod.

ARSENAAL/LAZARUS is een bruisende plek, een open huis met een ruime blik op de wereld, een ontmoetingsplek waar van gedachten wordt gewisseld en in dialoog wordt gegaan.


www.arsenaallazarus.be

Grote Markt

muziek

Arti Vocali

Arti Vocali is een Antwerp Oratoriumkoor dat reeds 108 jaar prachtige concerten brengt. Op 17 november stellen ze hun nieuw jaarconcert voor: 'Messa di Gloria' van Puccini. Meer info op Cultuurmarkt of op hun website.
www.artivocali.be

Meir

expo

Bastogne War Museum

Het Bastogne War Museum is gehuisvest in een gloednieuw gebouw met een gewaagde architectuur, gelegen op de voormalige site van het Bastogne Historical Center.

Dit herdenkingscentrum beschikt over moderne en originele scenografische technieken. Het museumparcours wordt afgewisseld door 3D-vertoningen die alle zintuigen aanspreken.


www.bastognewarmuseum.be

Groenplaats

theater, vliegroute

Beeldsmederij DE MAAN

DE MAAN maakt visueel theater en wil kinderen, maar ook jongeren en grote mensen raken, verrassen, fascineren, verwonderen of doen nadenken. De voorstellingen zitten vol humor, poëzie, schoonheid en lelijkheid. Zolang het maar 'graaf' is en niet 'braaf'.


www.demaan.be

Groenplaats

theater, vorming

BIL - Belgische Improvisatie Liga

BIL is het grootste en oudste improvisatietheatergezelschap in Vlaanderen. Ze spelen improvoorstellingen in een uniek matchformat. Daarnaast bieden ze opleidingen en workshops aan en werken ze voor bedrijven animaties en voorstellingen op maat uit. Bij BIL kan je altijd terecht voor een unieke ervaring.


www.bil.be

Meir

erfgoed

Bilzen Mysteries

Alden Biesen komt deze zomer elke dag tot leven. Wordt overdag de rechterhand van inspecteur Angel, vertolkt door Joke Devynck en ontrafel 'Het Complot'.

's Avonds ben je in de goede handen van de Heer van Biesen, gespeeld door Jan Decleir. Hij leidt je rond doorheen de 800-jarige geschiedenis van de Landcommanderij.


www.bilzenmysteries.be

Meir

expo

Bizarium museum

Bizarium is een museum over briljante uitvinders en hun bizarre uitvindingen. Stuk voor stuk zijn het staaltjes van technische vindingrijkheid, grenzeloze verbeeldingskracht en onmetelijke passie.

Bizarium inspireert en verrast met geniale, wetenschappelijke en knotsgekke uitvindingen zoals een wandelende duikboot, een vliegfiets en veel meer.


www.bizarium.com

Groenplaats

circus, muziek, theater

Boxtalino Follies

Boxtalino Follies is een kleurrijke revue waar de glamour van de Parijse Lido en de extreme acrobatiek van Cirque du Soleil elkaar treffen.

Dans, zang en cabaretacts van topniveau worden gecombineerd in wervelende spektakels. De shows zijn met of zonder diner en uiteraard steeds met sensatie, emoties en veel humor.


www.boxtalino.be

Grote Markt

expo, muziek, literatuur, theater, vliegroute

BOZAR -
Paleis voor Schone Kunsten

Het Paleis voor Schone Kunsten is het oudste en grootste kunstenhuis van België. In BOZAR vinden jaarlijks 1.200 culturele activiteiten plaats, waaronder zo'n 20 tentoonstellingen en 300 concerten, maar ook theater, cinema, architectuur, design, literaire ontmoetingen, debatten, lezingen, rondleidingen en educatieve activiteiten voor jong en oud.


www.bozar.be

Meir

expo

Brussels Museums

Brussels Museums is de drijvende kracht achter Museum Night Fever, de Nocturnes, de Brussels Card en vele andere projecten die de Brusselse musea promoten. De organisatie wil hiermee Brussel meer uitstraling en bekendheid geven als museumstad bij Belgen en buitenlandse bezoekers. 


www.museavanbrussel.be

Groenplaats

muziek, theater

BSO-producties

BSO-producties is een Antwerpse musical- en theatervereniging die jaarlijks twee tot drie kwaliteitsvolle producties brengt in het Antwerpse. In september 2017 pakken zij uit met THE WEDDING SINGER en in december 2017 met A CHRISTMAS CAROL (solist: Hans Peter Janssens). Het jaar nadien zullen zij onder andere GREASE op hun programma zetten!


www.bso-producties.be

Groenplaats

theater

Cabaret Magiq

Cabaret Magiq brengt Parijse glamour naar Vlaanderen met haar revueshow vol dans, humor, magie en acrobatie. In het cabaret heerst een unieke sfeer die je moet beleven om het te geloven.

Geniet heel het jaar door van een adembenemend spektakel, in combinatie met verfijnde gastronomie aan je persoonlijk gedekte feestdis. 


www.cabaretmagiq.be

Steenplein

vorming

CCV Partner in christelijk vormingswerk

CCV is een erkende gespecialiseerde vormingsinstelling voor volwassenen. Ze wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid als landelijk gespecialiseerde instelling rond het thema zingeving en is gekaderd in de Vlaamse katholieke kerk.


www.ccv.be

Steenplein

theater, circus

Cirque Berserk

Een unieke en knettergekke circusshow vol adembenemende acts. Met als hoogtepunt “The Motorcycle Globe of Death”.

Spanning en sensatie verzekerd van 26 tot en met 31 oktober. Tickets en info via Kursaal Oostende.


www.kursaaloostende.be/nl/CirqueBerserk

Steenplein

muziek, vorming

Clavissimo Muziekschool

Clavissimo muziekschool geeft muzieklessen aan beginners, gevorderden en kandidaat-conservatoriumstudenten van alle leeftijden. Een cursus notenleer is niet verplicht.

Succes gegarandeerd door je persoonlijke lesgever Dirk Wieme, laureaat aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.


clavissimo-muziekschool.business.site

Steenplein

dans

Club Burlesque

Club Burlesque is de enige burlesque-academie in de Benelux. Het is de perfecte omgeving om te werken aan je vrouwelijkheid en zelfvertrouwen. Onder het motto "We don't sweat, we sparkle" leer je alle kneepjes van het vak op een sassy but classy manier.


www.club-burlesque.com

Suikerrui

theater, muziek, expo, vorming, vliegroute

Cultuuraanbod Zuidrand

De Streekvereniging Zuidrand bundelt het toeristisch en cultureel aanbod in de zuidrand van Antwerpen. Een link naar het verrassende locale erfgoed is nooit ver weg.

In vier culturele centra van de regio kan je terecht voor een divers podiumaanbod, familievoorstellingen, educatieve activiteiten en evenementen.


www.toerismezuidrand.be

Steenplein

vorming

Curieus

Curieus is een netwerk van vrijwilligers en ambassadeurs die in Vlaanderen en Brussel cultuur willen inzetten voor een fijnere samenleving. Curieus speurt daarvoor voortdurend naar jong talent, lokale helden en nieuwe stedelijke kunstvormen.

Misschien ken je Curieus wel van het Festival van de Gelijkheid en Grinta.


www.curieus.be

Steenplein

vorming

CVO Provincie Antwerpen

Bij CVO Provincie Antwerpen kan je terecht voor een waaier aan specifieke opleidingen. Zo is het CVO specialist in horeca-opleidingen. Gedreven chefs leren je de kneepjes van het vak in goed uitgeruste infrastructuur.

Daarnaast is CVO Provincie Antwerpen het enige door Toerisme Vlaanderen erkende instituut in groot Antwerpen die de opleiding gids/reisleider aanbiedt. Ontdek het hele opleidingsaanbod op de Cultuurmarkt. 


www.cvoprovincieantwerpen.be

Steenplein

muziek, dans, vorming

Dansclub Saltare Antwerpen

Iedereen kan dansen, het is gewoon een kwestie van durven. De techniek van het dansen kan je leren bij Dansclub Saltare Antwerpen. Ze werken stapsgewijs, zonder druk en op een ritme dat je helemaal zelf bepaalt.


www.stijldansen-voor-kinderen.be

Steenplein

dans, vliegroute, vorming

Dansstudio 1-2-3

Dansstudio 1-2-3 is een dansschool waar er met passie wordt les gegeven. Alle dansstijlen komen aan bod en iedereen is welkom vanaf 4 jaar tot volwassenen, van beginners tot gevorderden.

Nog niet helemaal overtuigd? Doe mee tijdens een van de gratis proeflessen tussen 10 en 23 september 2018.


www.dansstudio123.be

Steenplein

dans, vliegroute

Dansstudio Arabesque

Dansstudio Arabesque is een dansstudio waar iedereen terecht kan voor een degelijke dansopleiding. Een danscentrum waar veel aandacht wordt besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen.

Een ontmoetingsplaats waar een uitgebreid team enthousiaste docenten garant staat voor een dansopleiding waarin de aandacht niet alleen gericht is op de kwaliteit van de dans, maar ook op de artistieke ontplooiing van elke leerling individueel.


www.dansstudio-arabesque.be

Meir

vorming, expo, vliegroute

Davidsfonds

Davidsfonds, dat zijn volwassenen, kinderen en vrijwilligers die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in Vlaanderen en Brussel.

Bijvoorbeeld door cursussen te volgen, cultuurreizen te maken, culturele evenementen mee te pikken of te organiseren, of boeken te lezen.


www.davidsfonds.be

Steenplein

vorming, muziek, dans, expo, vliegroute

de Academies

de Stedelijke Academies creëren met 7 hoofdvestigingen en ruim 35 wijkafdelingen een inspirerende, creatieve en sprankelende omgeving waar iedereen zich artistiek kan ontplooien!


www.deacademies.be

Grote Markt

muziek, theater, dans

De Munt / La Monnaie

De Koninklijke Muntschouwburg, kortweg de Munt, vormt samen met de Grote Markt het hart van de Brusselse binnenstad. Met zijn 1152 zitplaatsen is het de grootste operazaal van België.


www.demunt.be

Suikerrui

film

DE NATIONAL

Laat u rondleiden in De National en ontdek het unieke verhaal van deze 100 jaar oude volksschouwburg in Antwerpen-Noord.


Groenplaats

vliegroute, theater, vorming, kunsteducatie

De Proefkonijnen

De Proefkonijnen maakt theater voor kinderen en volwassenen. Komend seizoen stelt het gezelschap twee nieuwe familievoorstellingen voor. Op de Cultuurmarkt kan je proeven van een greep uit het aanbod.


www.deproefkonijnen.be

Groenplaats

theater, muziek, vliegroute

De Roma & Rataplan

De Roma is dé volksschouwburg van Antwerpen en omstreken waar iedereen tegen een democratische prijs geniet van cultuur en vermaak.

Rataplan is een zaal met een kloppend hart voor kunst, theater en muziek. Al bijna 20 jaar is Rataplan het startblok en de uitvalsbasis voor jonge podiumkunstenaars.


www.deroma.be

Groenplaats

muziek, theater, vliegroute

De Silvertoppers

De Silvertoppers is een sociale organisatie die streeft naar totaalinclusie. Zij zorgen ervoor dat mensen met een beperkt budget kunnen genieten van cultuur door actief cultuur te maken of te bezoeken. Met hun boek en theaterstuk laten de Silvertoppers zien wat totaalinclusie voor hen betekent. 


www.rapopstapantwerpenstad.be

Groenplaats

theater

De Spelerij

De Spelerij brengt grote stukken uit de literatuurgeschiedenis en maakt er verfrissend en toegankelijk theater van.

De Spelerij positioneert zich daarbij als producent van kwalitatief hoogwaardig theater voor een breed publiek.


www.despelerij.be/

Groenplaats

musical, theater, muziek

De Speling

De Speling is een toneel- & muziektheater en musicalgroep met als uitvalsbasis Antwerpen. Als amateurgroep brengen we verzorgde voorstelling waarbij we het professionele circuit het vuur aan de schenen leggen. Zo tekenden we reeds voor prachtproducties als My Fair Lady, Madagascar, Edith & Simonne en vele andere.


www.despeling.eu

Grote Markt

theater, muziek, expo, dans, vliegroute

de Warande

In de Warande ontdek je een ruim aanbod aan concerten, dans-, theater-, familie-, en comedyvoorstellingen en tentoonstellingen.

Op het programma staan jonge nieuwe ontdekkingen, talent uit de regio, bekende nationale artiesten, maar ook grote internationale namen. In de Expozaal kan je terecht voor hedendaagse kunsttentoonstellingen.


www.warande.be

Grote Markt

muziek, vliegroute

deChorale

deChorale is een vrij uniek amateurkoor dat vorig jaar zijn 100-jarig jubileum mocht vieren. Het koor telt meer dan 100 enthousiaste leden die wekelijks samenkomen om zich voor te bereiden en in te leven in minimaal 2 concerten per jaar, voor zowel uitvoeringen in binnen- als buitenland, met nationale en internationale orkesten en solisten.

Heb je aanleg om te zingen en wil je deel uitmaken van de groep, kijk dan op de website voor de komende projecten en sing-in repetities.


www.deChorale.be

Handschoenmarkt

theater, muziek, vliegroute

Deep Bridge

Deep Bridge bestaat één jaar, maar brengt meer dan 50 jaar gecombineerde passie en ervaring in de internationale film-, live- en muziekindustrie mee.

Na het eerste jaar waarin het 4 sterke producties op de planken bracht, is Deep Bridge klaar voor een volgend seizoen waarin nog meer sterke titels klaar staan.


www.deepbridge.be

Meir

expo

Design Museum Gent

Design fascineert ons door zijn fraai, functioneel of curieus voorkomen. Ieder van ons maakt gebruik van design, van de producten die ons omringen tot de stripverhalen die we lezen.

Design Museum Gent is het enige designmuseum met een rijke collectie Belgisch en internationaal design. Wisselende collectiepresentaties en spraakmakende tentoonstellingen bieden een verrassende kijk op design uit het verleden, heden en toekomst. 


www.designmuseumgent.be

Grote Markt

theater, dans, muziek, vliegroute

deSingel

deSingel Internationale Kunstcampus biedt een super innovatief programma van muziek (klassiek, jazz, pop), internationaal toneel, hedendaagse dans en architectuurexpo's. In grote en kleine zalen, van de studio's tot op het dak.


desingel.be

Meir

expo

DIVA

Ontdek DIVA en treed binnen in een schitterend universum vol diamant, juwelen en edelsmeedkunst. DIVA, dé nieuwe ster in Antwerpen, en haar butler Jérôme nemen je mee op een reis doorheen het Antwerpse diamantverhaal.


www.divaantwerp.be

Steenplein

circus

Ell Circo D'ell Fuego

Ell Circo D'ell Fuego is een Antwerps circuscollectief dat eigen voorstellingen maakt en daarnaast ook honderden kinderen en volwassenen de kans biedt om circustechnieken aan te leren via wekelijkse lessen en stages. Je kan er terecht voor een eerste kennismaking met circus, maar je kan ook doorgroeien tot een topacrobaat, klaar voor een professionele carrière.


www.ecdf.be

Steenplein

vorming

Encora - Centrum voor Volwassenenonderwijs

Bij CVO Encora kan je terecht voor het grootste aanbod aan opleidingen voor volwassenen in de regio Antwerpen.

Naast het diploma secundair onderwijs kan je er terecht voor opleidingen bedrijfsbeheer, computer, bibliotheek, grafisch en web, grime & visagie, hair & beauty, mode, NT2, personenzorg, talen, techniek en vrachtwagenchauffeur.


www.stedelijkonderwijs.be/encora

Meir

erfgoed

Erfgoed Edegem

Erfgoed Edegem is een erfgoedplatform voor vrijwilligers met een hart voor erfgoed. Zij zetten zich in voor de belangen, de bewaring, de restauratie en de ontsluiting van het erfgoed in Edegem.

Erfgoed Edegem organiseert tal van erfgoedactiviteiten en houdt een vinger aan de pols inzake erfgoedbeleid van de gemeente.


www.edegem.be/erfgoed

Steenplein

vorming

Eshtaar-art

Eshtaar-art is een socio-culturele feitelijke vereniging die de culturele integratie hoog in het vaandel draagt.

Eshtaar-art organiseert workshops voor scholieren uit het secundair onderwijs om hen te laten kennismaken met verschillende aspecten en tradities van de Marokkaanse en Arabische cultuur.


eshtaarart.weebly.com

Steenplein

vorming, vliegroute

Esperanto

De vereniging wil de kennis van de taal Esperanto verspreiden en de vele mogelijkheden tonen van de internationale plantaal. Deze neutrale taal kan wereldwijd het begrip voor andere culturen bevorderen. Dankzij het internet wordt het Esperanto meer gebruikt en leren steeds meer mensen de taal.


www.esperanto.be

Groenplaats

theater, muziek

Event-Team

Event-Team presenteert in het nieuwe seizoen twee topproducties voor de hele familie: de theatervoorstelling van Rupsje Nooitgenoeg (2+) en de Vlaamse tour van de musical Roodkapje (3+). Een fantastische voorstelling met o.a. Liesa Naert als Tina de wolf, Katrien De Becker als mama en Dorothy Wuyts als Roodkapje.


www.event-team.be

Groenplaats

theater

EWT-Theater

Het EWT-theater werd gesticht in 1958 op initiatief van Lode Hendrickx onder de naam Experimentele Werkgroep voor Toneel. De eerste optredens in het Hessenhuis, op de Paardenmarkt en in de Leysstraat, dekten volledig de lading. Aanvankelijk werd er vooral avant-gardetheater gebracht.

De gemeente Deurne zag wel brood om het EWT-theater onderdak te verlenen, en zo werd het EWT het eerste randstadtheater van Vlaanderen. In een minimum van tijd toverde de gemeente een fraai theatertje met 100 zitplaatsen, dat een nieuwe verbouwing én vergroting kende in 1979.


www.ewt.be

Groenplaats

theater

Fakkeltheater

Het Fakkeltheater is een begrip in Antwerpen en heeft twee locaties in het hartje van de stad: de Zwarte Zaal in de Reyndersstraat en de Rode Zaal in de Hoogstraat. Jaarlijks worden er meer dan 450 voorstellingen gespeeld, waaronder theater, komedies, musicals en concerten.


www.fakkeltheater.be

Suikerrui

expo

Film Fest Gent

Elk jaar in oktober stelt Film Fest Gent ruim 100 langspeelfilms en 30 kortfilms uit de hele wereld voor. De afgelopen jaren wist het festival een publiek van ruim 100.000 toeschouwers aan te trekken.


www.filmfestival.be

Grote Markt

muziek, film, literatuur

Flagey

In Flagey in Brussel kan je genieten van klassieke muziek, jazz en wereldmuziek in een prachtig art-decogebouw met de beste akoestiek in Europa!

Ook filmliefhebbers komen aan hun trekken: samen met Cinematek stelt Flagey dagelijks een uitzonderlijk filmaanbod voor.


www.flagey.be

Steenplein

erfgoed, expo, literatuur

FMDO

Federatie Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties, kortweg FMDO, ondersteunt sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond.

Daarnaast overkoepelt de organisatie bijna 200 verenigingen die verspreid zijn over de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Zin in een multiculturele wandeling in Brussel? Profiteer van speciale aanbiedingen en ontdek de leukste plekjes met FMDO.


www.fmdo.be

Meir

literatuur

Folio Tijdschriften

Vlaamse literaire, culturele en erfgoedtijdschriften bundelen de krachten in koepelvereniging Folio. Film, theater, dans, kunst, strips, circus, erfgoed, literatuur, heemkunde, muziek, maatschappij en cultuur: Folio tijdschriften zijn er voor jou! 


foliotijdschriften.be

Meir

expo, vorming, vliegroute

FOMU

Het FOMU biedt fotografie in al haar facetten: fototentoonstellingen, collectie FOMU, rondleidingen, workshops, events en nog veel meer.


www.fotomuseum.be

Groenplaats

theater

FroeFroe

FroeFroe maakt theater voor U, kinderen, jongeren en volwassenen in een mix van poppen, figuren, objecten, video, acteurs en livemuziek.

Theater Froe Froe maakt indrukken, hersenspeelsels vol humor, horror, poëzie en rock'n'roll. FroeFroe speelt een XXL versie van TROPOI voor het Barokjaar 2018. Niet te missen!


www.froefroe.be

Steenplein

vorming

GO! CVO Antwerpen

Meer dan 20 opleidingen en de keuze tussen dag-, avond- of afstandsonderwijs: op je eigen tempo én op jouw maat. Leer een extra taal, behaal je diploma secundair onderwijs of ga voor een maritieme opleiding.

Ontdek jouw toekomstmogelijkheden in het centrum voor volwassenenonderwijs van GO! Antwerpen. 


www.cvoantwerpen.be

Meir

expo

GRAFIEK LEEFT

Tijdens de Cultuurmarkt brengen professionele specialisten demonstraties van diverse technieken.

De Foundation Veerle Rooms Private Stichting, samen met de gerenommeerde Galerie Epreuve d’Artiste en Kunstkring Jacques Gorus nemen het voortouw. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan een nieuwe generatie kunstenaars. Er is ook een kinderatelier.

Foundation Veerle Rooms
www.foundation-vr.be
Galerie Epreuve d'Artiste
www.epreuvedartiste.be
Kunstkring Jacques Gorus
www.jacquesgorus.be


Meir

literatuur, erfgoed, vliegroute

Guido Gezellekring

In tegenstelling tot vele andere negentiende-eeuwse schrijvers, is Gezelle niet in de geschiedenis verdwenen als een nobele onbekende. Door zijn weergaloos gevoel voor ritme, rijm en klank, lijkt Gezelle soms een West-Vlaamse rapper avant la lettre.

De Guido Gezellekring eert de schrijver met evenementen zoals de Gezelledagen en eigen publicaties.


www.guidogezellekring.be

Meir

literatuur

Het Betere Boek

Het Betere Boek is hét literair festival van Vlaanderen. Met François Mitterands legendarische uitspraak "Et alors" in gedachte, onderzoekt het festival dit jaar het thema Frankrijk.

Jong en oud zal op een unieke manier Frankrijk (nog) beter leren kennen. Uiteraard ontbreekt de uitreiking van de Bronzen Uil niet.


hetbetereboek.be

Steenplein

vorming

Het Masereelfonds

Het Masereelfonds is een progressieve vereniging die met een kritisch oog naar de samenleving kijkt. Ze doen dat vrij en vrank, zonder dogma, met oor en respect voor alle inzichten die bijdragen tot een solidaire, veelkleurige, rechtvaardige en radicaal democratische samenleving.


www.masereelfonds.be

Grote Markt

muziek, erfgoed, kunsteducatie, vliegroute

Het Orgel in Vlaanderen

Het Orgel in Vlaanderen bestaat al sinds 1990. De vzw werd opgericht om de orgelcultuur en het orgelerfgoed in Vlaanderen een boost te geven.

Het Orgel in Vlaanderen wil Vlaamse orgels herwaarderen, ontsluiten en meer bekendheid geven bij het grote publiek en vooral bij kinderen en jongeren. 


www.orgelinvlaanderen.be

Groenplaats

theater

Het Spelleke van Semini

Het Spelleke van Semini brengt ludiek poesjenellentheater voor volwassenen in het Antwerps dialect op de 3e verdieping boven Den Bengel op de Grote Markt.

Elke laatste zondag van de maand (behalve zomermaanden) gaan de poppen aan het dansen; groepen op afspraak. Info en tickets op hun stand en online.


www.semini-saga.be

Groenplaats

theater, vliegroute

hetpaleis

Hetpaleis is een theaterhuis voor kinderen, jongeren en kunstenaars in het hart van Antwerpen.


www.hetpaleis.be

Meir

erfgoed, expo, vliegroute

Historische Huizen Gent

Historische Huizen Gent telt zeven monumenten in hartje Gent die geschiedenis ademen, met het Gravensteen en de Sint-Pietersabdij als bekendste voorbeelden.

Deze unieke geheugenpaleizen zijn stuk voor stuk inspirerende pareltjes. Open huizen waar jong en oud kunnen genieten van de kracht van de geschiedenis en haar tijdloze, menselijke verhalen.  


historischehuizen.stad.gent

Steenplein

kunsteducatie, vorming, literatuur, erfgoed

Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond is een sociaal-culturele organisatie die vanuit haar humanistische (verlichtings)waarden uiteenlopende culturele activiteiten organiseert zoals lezingen en debatten, film- en toneelvoorstellingen en culturele uitstappen.

Bij het Humanistisch Verbond gaan cultuur en gemeenschapsvorming hand in hand: ontmoeting, dialoog en verbondenheid via warme, sociale contacten staan centraal.


Wapper

literatuur, vorming, vliegroute

Iedereen Leest

"Meer leesplezier, meer lezers!", dat is het motto van Iedereen Leest. Om zo veel mogelijk mensen aan het (voor)lezen te krijgen, zet Iedereen Leest voor jong en oud campagnes en programma's op.


www.iedereenleest.be

Groenplaats

theater

Ik hou van theater

Er zijn zoveel mensen die graag naar theater gaan maar er niet geraken. "Ik hou van theater", een initiatief van Rood Fluweel, heeft als doel om deze mensen tot in de theaterzaal te gidsen en hen een nieuw gezelschap te laten ontdekken. 

"Ik hou van theater" wil de theaters meer onder de aandacht brengen bij het brede publiek en geeft graag de ticketverkoop een extra duwtje in de rug.


www.ikhouvantheater.be

Meir

erfgoed, musea, vliegroute

Industriemuseum

In het Industriemuseum wekken grote en kleine verhalen de industriële geschiedenis weer helemaal tot leven. Verschillende generaties van ondernemers, handelaars en arbeiders nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden.


www.miat.gent.be

Suikerrui

Info Cultuur

Info Cultuur is een wegwijzer voor cultuur, met informatie over musea en expo, dans, muziek, opera, theater, workshops & rondleidingen. Info Cultuur verkoopt tickets voor o.a. Antwerp Symphony Orchestra, AMUZ, Arenbergschouwburg, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen, Openluchttheater Rivierenhof en veel meer.

Tickets worden verkocht via de website, telefonisch of via de info- & ticketbalie aan de Grote Markt.


www.infocultuur.be

Steenplein

vorming, dans, muziek, expo, vliegroute

Internationaal Comité

Internationaal Comité is een landelijke sociaal-culturele federatie van zelforganisaties van etnisch-culturele minderheden. Ze ondersteunen en begeleiden de vrijwilligers en hun activiteiten.

Laat je verrassen door de Ingoesjetische beeldbouwer Zurab Gagiev en de Georgische kinderdansgroep Imedi. Geniet van de muzikale noten van de Oekraïense groep Vodograi en bewonder de fototentoonstelling van de Wit-Russische fotograaf Tatjana Siadova. Daarnaast stelt Alenka Staliarova een collectie van zacht speelgoed voor en brengt Otrada enkele Russische volksliederen.


www.icvzw.be

Meir

muziek

JazzLab Series

JazzLab tourt al 25 jaar elke maand met een andere band. Van straight jazz tot experiment en cross-over, ... JazzLab meet onvermoeibaar de polsslag van de hedendaagse jazz.

Jong talent vindt zo een weg naar onze podia, maar ook gevestigde namen met pittige projecten weten we ten zeerste te appreciëren. 


www.jazzlabseries.be

Suikerrui

film, muziek, vorming, vliegroute

JEF

JEF is dol op jeugdfilm. JEF brengt eigenwijze, supergoeie films in de zalen, bij jou thuis en op school. Maar JEF is ook meer dan film. JEF is een festival.

JEF is er voor en door kinderen en jongeren en nodigt hen uit om mee te doen aan workshops, te experimenteren met nieuwe media en zelf films te maken.


www.jeugdfilm.be

Groenplaats

vorming, musical, vliegroute

JoMus

JoMus organiseert musicallessen en vakantiestages voor kinderen vanaf 5 jaar in Antwerpen en Mechelen.

Vanaf september 2018 organiseert JoMus ook taallessen en EM-fit in Mechelen.


www.jongmusical.com

Judas TheaterProducties

Judas TheaterProducties presenteert "Iedereen Beroemd", een Vlaamse musicalcreatie gebaseerd op de gelauwerde film van Dominique Deruddere, geregisseerd en geschreven door Frank Van Laecke.

Jelle Cleymans maakt zijn debuut als componist en tekstschrijver van een musical! Deze komische feelgoodvoorstelling is vanaf 15 februari 2019 te zien in Theater Elckerlyc in Antwerpen. 


www.judas.be

Meir

expo, erfgoed

Kasteel d'Ursel

Gedurende bijna vier eeuwen was het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d'Ursel. Elk jaar trok de hertog er met zijn familie en bedienden naartoe. Het kasteel is nu eigendom van de provincie Antwerpen die de oude glorie liefdevol in ere herstelt en er nieuw leven brengt.


www.kasteeldursel.be

Meir

expo, musea, erfgoed, vliegroute

Kazerne Dossin

Kazerne Dossin is het museum over Holocaust en mensenrechten in Mechelen. De permanente expo focust op de Belgische casus tijdens WOII en er lopen ook tijdelijke tentoonstellingen.

Vanaf september 2018 zoomt 'Holocaust & Strips' in op hoe graphic novelists doorheen de jaren aan de slag gingen met deze duistere periode uit de geschiedenis. 


www.kazernedossin.eu

Meir

KBC App-mobiel

Ben je als KBC-klant benieuwd naar de digitale toepassingen van KBC? Kom gerust eens langs de KBC App-mobiel voor meer informatie.


www.kbc.be

Suikerrui

film, muziek

Kinepolis Antwerpen

Kinepolis biedt niet alleen films voor het hele gezin, maar ook tal van evenementen waaronder Cultuur in de Cinema met Opera, Ballet, Theater en Kunst in de Cinema.


kinepolis.be/nl/

Meir

musea

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen - KMSKA

Het KMSKA werkt aan het museumgebouw & aan een gloednieuw museumverhaal. Ontdek er alles over en volg de vooruitgang online.


www.hetnieuwemuseum.be

Groenplaats

theater, dans

Kultuurfaktorij Monty

Monty is een kunstencentrum op het kruispunt van presentatie, productie en ontwikkeling van podiumkunsten. Monty volgt de podiumkunsten op de voet sinds 1985. Scherp en eigenzinnig. Steeds bedacht en inspelend op een veranderende wereld.


www.monty.be

Groenplaats

theater, vliegroute

Kunstencentrum Vlaams Fruit

Kunstencentrum Vlaams Fruit is een kleinschalig kunstencentrum en een huis van verhalen. Het Kunstencentrum brengt creaties van hedendaagse stukken, bewerkingen van klassiekers en muziektheater.


www.vlaamsfruit.be

Meir

expo

Kunstgalerij Arttilia

Kunstgalerij Arttilia is een betaalbare tentoonstellingsruimte, voorzien van de nodige ondersteuning. Ze organiseren ook organiseren workshops en uitstappen. De exporuimte dankt haar naam aan de prachtige lindeboom (Tilia) voor het pand en betekent dus 'kunst aan de lindeboom'.


www.arttilia.be

Meir

expo

Kunsthal Extra City

Kunsthal Extra City werkt met kunst die je doet nadenken over actuele thema in de stad van vandaag. Ze bieden een prikkelend programma van tentoonstellingen met beeldende kunst uit binnen- en buitenland en een breed aanbod aan activiteiten (films, lezingen, workshops, rondleidingen en debatten). 

 


extracitykunsthal.be

Suikerrui

theater

Last Minute Ticket Shop

De Last Minute Ticket Shop biedt je iedere vrijdag en zaterdag tickets tegen halve prijs voor voorstellingen en concerten in Antwerpse theaters en concertzalen.

Zowel dans, theater, musical, concerten, comedy als opera zitten in het aanbod, dat elke keer weer nieuw en verrassend is.


www.lastminuteticketshop.be

Meir

Lekker Antwerpen & Dialectwandelingen

Lekker Antwerpen organiseert al sinds 2001 culinaire wandelingen en dialectwandelingen in Antwerpen. De wandelingen kunnen gecombineerd worden met een maaltijd.

Naast de wandelingen kunnen leden en (niet-)leden deelnemen aan diners, proeverijen, kookworshops en andere activiteiten. 


www.lekkerantwerpen.be

Steenplein

Linx+

Linx+ is een progressieve vereniging met pit. Goedgemutst benaderen ze de dingen met een rode bril. Wil je iets leuks op poten zetten, maar krijg je spontaan hoofdpijn van alle zorgen die er bij komen kijken?

Linx+ doet het met en voor jou: instant relief.


www.linxplus.be

Groenplaats

theater

Loge10 Theaterproducties

Loge10 theaterproducties brengt al meer dan 15 jaar bekende theatertitels met bekende acteurs in Fakkeltheater Antwerpen en op tournee door Vlaanderen.


www.loge10.be

Steenplein

kunsteducatie, vorming

Logos

Logos, het centrum voor Russische taal en cultuur, biedt educatieve activiteiten en taallessen voor kinderen van alle leeftijden en volwassenen.

Daarnaast organiseert Logos bijeenkomsten, culturele en educatieve evenementen voor de hele familie, in het centrum van Brasschaat.


Meir

expo, vliegroute

M HKA

M HKA is een levendig museum met een unieke collectie hedendaagse kunst. Het museum is altijd artistiek in beweging en gaat graag in dialoog met zijn bezoekers. 

Naast een vaste collectiepresentatie en wisselende expo's brengt het M HKA ook een gevarieerd aanbod aan artist talks, performances, wandelgesprekken tot sessies yoga tussen de kunstwerken.


www.muhka.be

Steenplein

vorming

Markant

Ontdek, beleef en geniet bij Markant en Best Pittig!  Bij ons ontmoet je vrouwen die hun vrije tijd graag actief invullen. Een waaier aan kwalitatieve en originele activiteiten laat je genieten van cultuur, ontspanning en inspirerende sprekers.  In onze regio geven onze vrijwilligers een extra dimensie aan de vrije tijd van dynamische vrouwen van alle leeftijden.


www.markantvzw.be/antwerpen

Grote Markt

muziek

Middagconcerten van Antwerpen

Elke vrijdagmiddag (behalve tijdens de schoolvakanties) kan je luisteren naar een top-kamermuziekconcert van 12.00 tot 13.00 uur, met telkens een korte inleiding.

Vooraf kan je er een aperitiefje, koffie of thee drinken en na afloop van het concert kan je er nog iets eten.


www.middagconcerten.be

Steenplein

literatuur

Moeders zonder Grenzen

Moeders zonder Grenzen is een initiatief van FMDO dat een meertalig sprookjesboek heeft uitgebracht. Het boek bevat sprookjes van negen Oostendse vrouwen met een diverse culterele achtergrond. In het boek vertellen de moeders verhalen en sprookjes die herinneringen oproepen aan hun eigen kindertijd. 


fmdo.be/boek-moeders-zonder-grenzen

Steenplein

vorming

Momentum

De club is toegankelijk voor dames, heren en koppels en biedt een keuze uit ruim 120 activiteiten per jaar, meestal in de week en overdag.

Bedoeling is om plezier te hebben en te bewegen met vrienden tijdens reizen, bezoeken, sport, ontdekkingen, conferenties, degustaties en zoveel meer.


momentum-belgium.be

Meir

expo

MoMu

Tijdens de sluiting en renovatie van het MoMu trekt het museum de wereld in. Tot de heropening in 2020 kan je genieten van een extra muros programma met tentoonstellingen, workshops en activiteiten.


www.momu.be

Groenplaats

theater

Multatulitheater

Multatulitheater is een klein cafétheater in hartje Antwerpen. Hun medewerkers zijn amateurs in hart en nieren, de regisseurs professionals met een hart voor amateurtheater.

Multatulitheater speelt zo'n 80 voorstellingen per jaar in 4 verschillende producties. Bij hen zit je goed voor een komedie of tragikomedie.


www.multatulitheater.be

Hendrik Conscienceplein

expo, literatuur, muziek, vliegroute

Musea, cultuurcentra en biblotheken Stad Antwerpen

De Antwerpse stedelijke musea, cultuurcentra en bibliotheken slaan opnieuw de handen in elkaar. Je krijgt een vooruitblik op de belangrijkste expo's van het nieuwe cultuurseizoen.

Op het podium staan acts die in het najaar in de Antwerpse cultuurcentra staan. Kom ontdekken wat Antwerpen op cultuurvlak te bieden heeft.


www.antwerpen.be/cultuur

Meir

expo

Museum De Reede

Museum De Reede richt zich op het werk van drie grootmeesters uit de grafische kunst: Munch, Goya en Rops. Naast deze indrukwekkende permanente collectie geniet u in het museum ook van tijdelijke exposities.

Bezoek de infostand van Museum De Reede en ontdek het razend interessant programma voor 2018-2019.


museum-dereede.com

Meir

expo, musea, erfgoed, vliegroute

Museum Hof van Busleyden

Treed binnen in dit prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden.

Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Hier ontmoetten ze elkaar om ideeën uit te wisselen en stil te staan bij een wereld in verandering tijdens de vijftiende en zestiende eeuw. Tijden waarin alles lijkt te veranderen en de mens centraal staat.

Net als toen is dit huis vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.


www.hofvanbusleyden.be

Meir

expo, vliegroute

Museum Kunst & Geschiedenis

Stap in een wereld vol verhalen van over de hele wereld en doorheen de tijd. het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel neemt je mee op reis naar verdwenen beschavingen, verre continenten, van het begin van de mensheid tot het heden.


www.kmkg-mrah.be

Meir

expo, musea

Museum voor Natuurwetenschappen

Ontmoet de beroemde Iguanodons van Bernissart en andere dino's in het Museum voor Natuurwetenschappen, ontdek de evolutie van de mens en hoe ons lichaam werkt, stap miljoenen jaren terug in de tijd.

Verken de stedelijke biodiversiteit of bezoek de tijdelijke tentoonstelling Teddy&Beer (een expo over het leven van beren die je met het gezin bezoekt... en met je teddybeer).


www.natuurwetenschappen.be

Meir

expo, musea

museumPASSmusées

Met de museumpas kan je onbeperkt één jaar lang verschillende musea in heel het land bezoeken, zo vaak je maar wil. Het ideale excuus om wat meer cultuur op te snuiven!

Je krijgt gratis toegang tot de vaste collecties van de deelnemende musea en tijdelijke tentoonstellingen bezoek je ook gratis of met een mooie korting.


www.museumpassmusees.be

Groenplaats

muziek, theater, dans, vliegroute

Music Hall

Music Hall produceert, promoot en organiseert sinds jaar en dag diverse musicals, opera’s, balletten en tal van theater- en arenaspektakels.

Zo genoten de afgelopen 30 jaar miljoenen bezoekers van voorstellingen zoals o.a. Les Misérables, The Phantom of the Opera, Cats, Het Zwanenmeer en de Boléro van Béjart.


www.30jaarmusichall.be

Grote Markt

muziek

Music Show Scotland

Niemand minder dan Micha Marah treedt op 17 november in het Sportpaleis op met de muzikanten van Music Show Scotland. In de jaren 90 nam Micha Marah 4 albums op met Ierse en Keltische traditionals, muziek die nauw aansluit bij het repertoire van Music Show Scotland.

In het Sportpaleis zal Micha Schotse klassiekers zingen tijdens het Music Show Scotland-spektakel.


www.sportpaleis.be/nl/kalender/2018-2019/music-show-scotland

Grote Markt

muziek, erfgoed, literatuur

Musica Divina

Reeds 49 jaar organiseert het Festival van Vlaanderen Kempen concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen.

Tijdens de zesde editie van Musica Divina staat de mens centraal, met als motto "Schaam je niet mens te zijn". De hemelse klanken worden voortgebracht door bijzondere musici en ensembles.


musica-divina.be

Steenplein

muziek, vorming, dans, vliegroute

Muzarthe

Muzarthe, dat is zingen en dansen op jouw niveau en jouw tempo. Ontdek het aanbod voor kinderen, tieners en volwassenen, van zang-, piano- en danslessen tot groepslessen, musical en zangvakanties!

Laat je professioneel begeleiden door de enthousiaste en getalenteerde zang- en danscoaches van Muzarthe die je helpen om jouw grenzen te verleggen. 


www.muzarthe.be/

Grote Markt

muziek, theater

Muziektheater Transparant

Muziektheater Transparant gaat als productiehuis vanuit de artistieke en maatschappelijke actualiteit een intensieve dialoog aan met kunstenaars uit verschillende disciplines.

Muziektheater Transparant presenteert, creëert en vernieuwt muziektheater in al zijn diversiteit op internationaal niveau voor een breed publiek.


www.transparant.be

Groenplaats

theater

Noordteater

Noordteater is een amateurtheatergezelschap dat reeds 43 jaar actief is in het Antwerps theaterlandschap. Het gezelschap brengt jaarlijks zes producties in zeer uiteenlopende genres van komedies tot thrillers.

Het vorige theaterseizoen sloten ze af met een Europese bewerking van The Great Gatsby naar het gelijknamige boek en film.


www.noordteater.be

Steenplein

vorming

OKRA Trefpunt 55+

Ben je 55+, actief én op zoek naar boeiende activiteiten? Maak kennis met een culturele waaier op maat waaronder sportactiviteiten, tabletcafés, cursussen over actuele vraagstukken gegeven door interessante sprekers, filmfora, leesclubs, tentoonstellingen, daguitstappen en citytrips.


www.okra.be

Meir

erfgoed

Onroerend Erfgoed stad Antwerpen

Vraag je je af waar de Antwerpse stadsarcheologen momenteel aan het werk zijn, wat hun meest spectaculaire ontdekkingen zijn en waar je hen kan bezoeken? De archeologen vertellen het graag aan jou.

Ben je benieuwd welke Antwerpse gebouwen je kan bezoeken op Open Monumentendag? Kom dan de programmabrochure ophalen aan de stand van Onroerend Erfgoed stad Antwerpen.


www.antwerpen.be/monumentenzorg

Steenplein

vorming, dans

Oost West Centrum

Oost West Centrum inspireert en verbindt mensen die willen stralen van gezondheid en met zachte kracht mee willen bouwen aan een sprankelende, warme, veerkrachtige wereld. Het centrum organiseert cursussen en activiteiten rond gezonde voeding, mindful bewegen, natuurlijk genezen, duurzaam leven ...


www.owc.be

Meir

expo, erfgoed, vliegroute

Open Monumentendag

Op zondag 9 september 2018 viert Vlaanderen Open Monumentendag. Tijdens dit grote monumentenfeest, dat georganiseerd wordt door Herita, zetten monumenten, archeologische sites, historische landschappen en varend erfgoed in heel Vlaanderen de deuren open voor iedereen.

Daarnaast kan je deelnemen aan honderden activiteiten voor jong en oud. Ontdek het volledige programma van deze feestelijke jubileumeditie via onderstaande website. 


www.openmonumentendag.be

Meir

expo

Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen

Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen geeft tweemaandelijks een kunst- en erfgoedtijdschrift uit alsook erfgoedgidsen en themanummers over kunst en erfgoed.

Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen is de drijvende kracht achter het hefboomproject 'Vlaamse meesters in situ' van Toerisme Vlaanderen.


www.okv.be

Grote Markt

dans, muziek, vliegroute

Opera Ballet Vlaanderen

Opera Ballet Vlaanderen brengt als grootste culturele instelling van Vlaanderen het bekende en minder bekende opera- en balletrepertoire op de planken. De voorstellingen zijn zowel in Antwerpen als Gent te zien in de operahuizen, theater 't Eilandje en Stadsschouwburg Antwerpen.


www.operaballet.be

Meir

literatuur

Oxfam Bookshop

Oxfam Bookshop biedt een ruime keuze aan tweedehandsboeken aan zeer voordelige prijzen. Je vindt er onder andere boeken over kunst en geschiedenis maar ook Nederlandstalige en anderstalige literatuur alsook kinder- en jeugdboeken.

In de Bookshop word je geholpen door vrijwilligers en de opbrengsten van boeken gaan integraal naar Oxfam Solidariteit.


www.oxfamsol.be

Groenplaats

theater

Paljas Producties

Paljas Producties is het oudste professioneel reizend theatergezelschap van ons land. Er is voor ieder wat wils bij Paljas.


www.paljas.be

Steenplein

dans, muziek

Peña Al Andalus

Ben je een Spanje liefhebber? Wil je graag Flamenco leren dansen, een wervelende Flamenco show zien of lekker gezellig genieten van de Spaanse gastronomie

Kom dan zeker eens een kijkje nemen bij flamencocentrum Peña Al Andalus te Antwerpen. Hier vind je alles wat met de Andalusische cultuur te maken heeft!


www.alandalus.be

Grote Markt

muziek

Pink Noise - Active Company

Pink Noise is het enthousiaste koor van Active Company, de Antwerpse vereniging voor sport en ontspanning van holebi's en sympathisanten. Pink Noise is zowel qua bezetting als repertoirekeuze veelzijdig en kosmopolitisch.

Op de 'pupiters' staan zowel klassieke partituren als barbershop en close harmonie. De meeste koorleden hebben geen muzikale opleiding maar worden gedreven door hun enthousiasme en de groepsdynamiek.


www.activecompany.be/koor

Steenplein

vorming

Platform Solidariteit

Platform Solidariteit vzw is koepelorganisatie van Oost-Europese- en Aziatische verenigingen. De leden bestaan uit nieuwkomers van de laatste migratiegolf, die na de val van de Berlijnsmuur, naar België zijn gekomen.


Groenplaats

theater, vliegroute

Poppentheater Jojo

Authentieke handpoppenkast voor kinderen. En ook voor volwassenen die stiekem willen meegenieten natuurlijk ...


www.poppentheaterjojo.be

Steenplein

vorming

PRH Persoonlijkheid en Relaties

PRH geeft vorming rond persoonlijke groei. Via cursussen kan je je zelfvertrouwen vergroten, meer inzicht krijgen in jezelf, meer harmonie in je relaties bekomen, kortom meer kwaliteit aan je leven geven. Erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.


www.prh.be

Meir

erfgoed, expo, musea, vliegroute

Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum bestaat dit jaar 5 jaar en viert dit op 22 & 23 september met een groot feestweekend!

Kom de sfeer nu al opsnuiven aan de stand: neem er een prachtige retro-affiche mee van de rederij, probeer een bootje te vissen en maak kans op fijne prijzen.


www.redstarline.be/nl

Grote Markt

muziek

Ruckersgenootschap

Het Ruckersgenootschap heeft als doel historische instrumenten te restaureren, conserveren en onderzoek rond het muziekinstrumentenpatrimonium te ondersteunen, te enthousiasmeren en te verzamelen.

Kom op ontdekking naar deze organisatie die het instrumentenerfgoed wil uitbouwen, beleven en ervaren.


www.ruckersgenootschap.be

Meir

expo, vliegroute

S.M.A.K. Gent

Vanaf september 2018 brengt S.M.A.K. een ode aan Raoul De Keyser met tekeningen en schilderijen. En in maart 2019 is het feest: S.M.A.K. bestaat 20 jaar! Dompel je onder in de collectie en ontdek topwerken van (inter)nationale kunstenaars, zes maanden lang. Een primeur voor het museum!


www.smak.be

Steenplein

vorming

School voor comparatieve Filosofie Antwerpen vzw

De School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen (SCFA) organiseert sinds 28 jaar filosofiecursussen voor een breed publiek. Het programma biedt een inleiding in westerse en niet-westerse filosofie.


www.scfa.be

Steenplein

vorming

School voor Filosofie

Cursus praktische filosofie : hoe kunnen we bewust leven, zonder meegesleurd te worden door de eisen van de wereld. Ondersteund door meditatie en reflectie.

Is er een duurzaam geluk mogelijk? Hoe kunnen we liefde ontvangen en geven Wat is vrijheid? ... dit zijn enkele vragen die in de cursus behandeld worden. 


www.praktischefilosofie.be

Groenplaats

theater

Seeftheater

Het Seeftheater is het kleinste cafetheater van Vlaanderen. Deze parel ligt al bijna 40 jaar verborgen in een steegje in de Seefhoek. Je vindt ons op een steenworp van het Sint-Jansplein, in de Diepestraat 34.

Het Seeftheater staat garant voor een avondje amusement. Kom ons ontdekken!


www.seeftheater.be

Steenplein

vorming

Servicepunt Vrijwilligers

Zoek je vrijwilligerswerk? Of wil je een nieuwe vrijwilligersjob? Dan helpt het Servicepunt Vrijwilligers je om geschikt vrijwilligerswerk te vinden.


www.antwerpen.be/nl/overzicht/vrijwilligerswerk

Steenplein

vorming, literatuur

Share International / Share Nederland

Share International / Share Nederland wil het publiek informeren over de noodzaak van het samendelen van de hulpbronnen in de wereld voor het tot stand brengen van een duurzame samenleving gebaseerd op vrede, vertrouwen, rechtvaardigheid en vrijheid.


www.sharenl.org

Meir

expo

Snijders- & Rockoxhuis

Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. We kijken over de schouders van Nicolaas en Frans naar hun leefomgeving, naar kunst maken en kunst bevorderen, naar verzamelen en etaleren, naar de humanist en de modale burger in de woelige tijd waarin ze leefden. 

Aan de stand van het Snijders&Rockoxhuis maak je kans op een 'Dinner for 2' bij een topchef. 


www.snijdersrockoxhuis.be

Meir

erfgoed, musea, vliegroute

Sportimonium

Het Sport- en Olympische museum richt op de sport in zijn nationale en internationale context. Je herbeleeft er 150 jaar Belgische sportgeschiedenis en maakt kennis met volkssporten zoals beugelen,  trabol …en andere voorlopers van de moderne sport.

Trek je stoute (sport)schoenen aan en bezoek het sportiefste museum van het land!


www.sportimonium.be

Grote Markt

muziek, theater

Sportpaleis Group

De Sportpaleis Group heeft voor jou een mooi theateraanbod in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent en Ethias Theater Hasselt.

Voor grote concerten en spektakels ben je welkom in het Sportpaleis, de Lotto Arena, Vorst Nationaal en Ethias Arena.


www.sportpaleisgroup.be/nl/kalender

Groenplaats

theater, vorming

Sprookjeshuis Deurne

Het Sprookjeshuis is een vertelhuis waar vertellingen voor scholen, vertelworkshop en vertellingen voor breed publiek op zondag worden georganiseerd.

De vertellingen voor de scholen worden door de Provincie Antwerpen gratis aangeboden. In 2019 wordt het 40-jarig bestaan van het Sprookjeshuis gevierd op het tweejaarlijks vertelfestival. 


www.provincieantwerpen.be

Meir

vorming

Stadsgidsen KGvA

KGvA is de overkoepelende culturele vereniging voor gediplomeerde stadsgidsen in Antwerpen. Zij verdedigt de belangen van en biedt bijscholing aan haar leden. Daarnaast organiseert KGvA culturele activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Wie meer wil weten over KGvA, kan zich abonneren op het tijdschrift “Antwerpsche Tydinghen”.


www.kgva.be

Meir

erfgoed, expo, vliegroute

Stonehenge - voorbij het mysterie

2500 v.Chr. In het zuiden van Engeland verrijst een indrukwekkend bouwwerk. Cirkelvormig, zoals de zon. Met gigantische rechtopstaande stenen. Vandaag staat de constructie bekend als Stonehenge.

Ontdek alles over Stonehenge in een intrigerende tentoonstelling. Afspraak in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren vanaf 13 oktober 2018.


www.galloromeinsmuseum.be

Groenplaats

theater

Studio Sleyckzift

In 1985 stichtten enkele brandweermannen van de stad Antwerpen een theatergezelschap. Studio Sleyckzift was geboren. De brandweermannen voeren jaarlijks een dolle komedie op, samen met hun partners en kinderen.


www.sleyckzift.be

Groenplaats

musical, muziek, theater

Sweeney Todd

Sweeney Todd: de wraakzuchtige barbier van Fleet Street voor het eerst in Vlaanderen te zien! Met een sterrencast, aangevoerd door Hans Peter Janssens, An Lauwereins en Deborah De Ridder.

Het is het onverkwikkelijke verhaal van een wraakzuchtige barbier, die ondenkbare dingen doet met z'n scheermes, en van zijn trouwe hospita, die de bewijzen vervolgens plichtbewust in haar vleespasteien draait.


www.sweeneytodd.be

Steenplein

Swingsation

Swingsation deelt zijn voorliefde voor de Lindy hop en Charleston. Tijdens de lessen wordt de nadruk gelegd op techniek, connectie, ritme en beweging. Hierdoor wordt je social dance comfortabel, creatief en muzikaal. Swingsation, your social fun time.


www.swing-sation.be

Grote Markt

muziek, vliegroute

Symfonieorkest Vlaanderen

Symfonieorkest Vlaanderen is een professioneel, ondernemend symfonieorkest dat bestaat sinds 1960.

Met 60 geëngageerde en gepassioneerde musici en onder leiding van gerenommeerde (gast)dirigenten brengt het Symfonieorkest Vlaanderen zowel uitvoeringen en creaties van hedendaags werk als stijlvolle vertolkingen van het vertrouwde symfonische repertoire vanaf het classicisme. Het orkest vervult hierbij een voorbeeldfunctie in het scheppen van kansen voor jonge, talentvolle musici, componisten, solisten en dirigenten.

 


www.symfonieorkest.be

Groenplaats

theater

Take Twee producties

Take Twee Producties staat garant voor avond- of middagvullend theateramusement voor groot en klein. Ze zijn ook producent van Poppentheater Klein maar Moedig. De voorstellingen gaan door in het Fakkeltheater, en ze werken regelmatig met gekende TV- of theateracteurs.


taketwee.weebly.com

Groenplaats

theater

Tg Wuivend Riet

Tg Wuivend Riet is het dynamisch theaterlabo van auteur-regisseur Ed Vanderweyden dat per productie specifieke medewerkers aantrekt. Tg Wuivend Riet staat op eigen benen en wil onafhankelijk hun ding kunnen (blijven) doen.


www.wuivendriet-writeon.be

Groenplaats

theater, muziek

The Singing Factory

The Singing Factory is een koorvereniging uit Berchem met de koren Singfonia (6-10 jaar), Melodia (11-15 jaar) en Youforia (16-25 jaar).

The Singing Factory brengt producties waarin de koren centraal staan. In het nieuwe seizoen staan o.a. de Broadway-musical 13 en de musicalcreatie November 89 op het programma.


www.singingfactory.com

Steenplein

theater

Theater Antwerpriza

Theater Antwerpriza vzw is een amateurtheatergezelschap dat reeds 18 jaar bestaat. Het gezelschap verenigt Russische emigranten en expats die in België wonen. Door de moedertaal en de band met het Russischtalige culturele milieu te onderhouden, helpt het theater zijn acteurs om zich deel te voelen van de gemeenschappelijke Europese cultuur en geeft het hen de kans om zich te integreren.


www.antwerpriza.be

Groenplaats

theater

Theater Cartouche

Theater Cartouche start haar 20ste seizoen. Professioneel theater en tal van gastproducties ten zuiden van Antwerpen. Toneel, muziek, comedy, schoolvoorstellingen,...

Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, geen parkeerproblemen, gezellig theater, leuke foyer met zitplaats voor iedereen.


www.theatercartouche.be

Groenplaats

theater, dans, muziek

Theater Elckerlyc

Theater Elckerlyc in hartje Antwerpen werd in 2013 vernieuwd en straalt de nostalgische sfeer uit van een theater met traditie.

Dit theater heeft als slogan 'beleef het samen'. Gastvrijheid draagt Elckerlyc hoog in het vaandel, zowel voor publiek als voor gastspelers. Daarom voelt een bezoek aan het theater vertrouwd en toch elke keer anders.


www.elckerlyc.be/

Groenplaats

theater

Theater Malpertuis

Theater Malpertuis, opgericht in 1967, is een productiehuis waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Met maatschappelijke, filosofische en kunstzinnige voorstellingen wil Malpertuis zowel de cultuur- als de kunstliefhebber, in Vlaanderen en daarbuiten, bereiken, beroeren en inspireren.


www.malpertuis.be

Groenplaats

theater, vliegroute

Theater Stap

Theater Stap is een professioneel theatergezelschap dat voorstellingen maakt waarin mensen met een mentale beperking centraal staan.


www.theaterstap.be

Groenplaats

theater

Theater Vreak

Sinds 2001 is VREAK een vaste waarde in het Antwerpse cultuurveld. De vzw zet met zijn producties heel wat in beweging binnen én buiten de holebigemeenschap.

Een theater van zoals VREAK rond het thema genderdiversiteit is uniek in Vlaanderen. Toeschouwers komen dan ook van ver om de voorstellingen van VREAK bij te wonen.


www.vreak.be

Groenplaats

theater

Theater Zeemanshuis

Theater Zeemanshuis bestaat 35 jaar en is een gevestigde waarde in het Antwerpse Theaterlandschap.

Sinds 2013 voert Theater Zeemanshuis haar voorstellingen op in het Fakkeltheater.


www.theaterzeemanshuis.be

Groenplaats

dans, muziek, theater, theater, musical

Theatertainment

Theatertainment Producties is een beloftevolle speler op de markt. Het is een nieuw, jong en dynamisch productiehuis dat enkel werkt met gevestigde waarden en streeft naar professionalisme op elk vlak.

Alle producties voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen waar de beste acteurs, regisseurs, decorbouwers en stylistes voor verantwoordelijk zijn.


www.theatertainment.be

Groenplaats

theater

Toneelgroep Sous-Fleurs

Toneelgroep Sous-fleurs speelt thriller-komedies, een genre dat weinig gezelschappen opvoeren. Grappige personages die spannende dingen meemaken.

Bovendien zijn het allemaal nieuwe zelfgeschreven stukken. Stukken die je nog nooit ergens anders hebt zien opvoeren. Het blijkt een succesrecept, en daar blijven ze dus trouw aan: spannend, grappig, intrigerend.


www.sous-fleurs.be

Bourlaschouwburg

theater

Toneelhuis

Als Antwerps stadstheater ontwikkelt Toneelhuis artistieke projecten voor de grote zaal, in de Bourla en op tournee in binnen- en buitenland.

Artistiek leider Guy Cassiers maakt sinds 2006 van Toneelhuis een plek van het verschil met producties zoals Olympique Dramatique, Benjamin Verdonck, FC Bergman, Mokhallad Rasem ...


www.toneelhuis.be

Groenplaats

theater

Toneelstudio Gloriant

Sinds 50 jaar zijn wij gevestigd op de Linkeroever van de Schelde. Per seizoen brengen we 3 of 4 producties en we treden jaarlijks op in Bokrijk tijdens het Straattheaterfestival.


www.theatergloriant.be

Steenplein

Twee (t)huizen, één gids

Ontdek Antwerpen, Brussel en Oostende door de ogen van de interculturele gidsen van FMDO en maak kennis met hun twee (t)huizen.


fmdo.be/projecten/twee-thuizen-een-gids

Meir

vorming, erfgoed

Uitjes met Carolien Krijnen

Goesting in Antwerpen? Carolien Krijnen is jouw geschikte partner voor een succesvolle uitstap. Kies uit het aanbod stadswandelingen of chocoladeworkshops en beleef een topervaring met jouw klanten, collega's, vrienden … Aan de hand van verschillende thema's komen alle facetten van deze stad tot leven.


www.antwerpconnection.com

Steenplein

literatuur

Verhalenwerf

De Verhalenwerf interculturele vzw bouwt bruggen tussen mensen, gemeenschappen en culturen, met verhalen als bouwstenen. 

Op de Cultuurmarkt brengt de Verhalenwerf twee vertelmomenten en een vertelworkshop. Bovendien worden er al rijdend korte dierenfabels verteld in de verhalenbakfiets. 


www.verhalenwerf.be

Grote Markt

muziek, theater

Vlaams Muziek Theater

Het populairste operettegezelschap van de Benelux brengt vanaf januari 2019 'Een Nacht in Venetië', de succesoperette van Johan Strauss jr.


www.vmt.be

Steenplein

expo, vorming

Vlaamse Actieve Senioren

De Vlaamse actieve senioren (Vl@s) richten zich tot alle senioren, medioren, 50plussers. In de lokale afdelingen zetten vrijwilligers zich in voor andere ouderen.

De Vlaamse actieve senioren organiseert een breed pallet aan activiteiten: cultuur, bezoeken, voordrachten, workshops, kunst, sport en veel meer in een warme en vriendschappelijke sfeer.


www.vlaamseactievesenioren.be

Steenplein

vorming

Vlaamse Gilde van Houtdraaiers

De Vlaamse Gilde van Houtdraaiers organiseert maandelijks bijeenkomsten waar ideeën uitgewisseld worden. Daar wordt de link naar andere kunstvormen besproken, zoals met de schilderkunst, keramiek en andere.

Artistiek-houtdraaien is een kunstambacht, het is dan ook logisch dat we deze culturele info hoog in het vaandel dragen. 


www.houtdraaiersgilde.be

Groenplaats

muziek

VLAMO

VLAMO staat voor Vlaamse Amateur Muziek Organisatie. Van productionele ondersteuning over repetitieruimte, verzekering, statuten, vergoedingen ... Vlamo weet er weg mee.


www.vlamo.be

Groenplaats

vliegroute, kunsteducatie

Vlieg

Vlieg wijst families de weg naar straffe vrijetijdsactiviteiten voor kinderen. Op hun website vind je alle info over activiteiten op kindermaat.

Bovendien verstopt Vlieg voor de zoektocht "Schatten van Vlieg" elk jaar schatkisten in meer dan 300 cultuurhuizen over heel Vlaanderen en Brussel.


www.UiTmetVlieg.be

Steenplein

vorming

Volwassenenonderwijs CVO-TNA

CVO Technicum Noord-Antwerpen biedt opleidingen aan voor volwassenen in verschillende studiegebieden: creatieve, nijverheidstechnische, sociale en handel zowel in dag- als in avondopleidingen.

Daarnaast heeft het CVO een reeks creatieve opleidingen in haar aanbod zoals boekbinder, fotograaf, goudsmid, edelsteenzetter.


cvotna.be

Steenplein

vorming

Vormingplus

Alle mensen maken mee de samenleving. Vormingplus beoogt dat mensen sterk staan in het leven en dat iedereen gelijkwaardig kan deelnemen aan de opbouw van de samenleving. Een samenleving die democratisch, sociaal rechtvaardig en milieubewust is.

Vormingplus bevordert de participatie van mensen en groepen bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen.


www.vormingplusantwerpen.be

Steenplein

erfgoed, expo, vliegroute, vorming

Vredescentrum

Het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen is een vzw die in opdracht van de provincie en de stad werkt aan projecten rond vredesopvoeding en herinneringseducatie, zowel voor kinderen en jongeren als volwassenen. 


www.vredescentrum.be

Steenplein

vorming

vtbKultuur
Provincie Antwerpen

vtbKultuur is een vereniging waarin groepen vrijwilligers in Vlaanderen en Brussel kwaliteitsvolle en gevarieerde culturele activiteiten organiseren.

vtbKultuur laat mensen samen cultuur ontdekken, actief beleven en ervan genieten. Hun activiteiten staan open voor iedereen.


www.vtbkultuur.be

Suikerrui

theater

Wacco - Accenten

Accenten is het regionaal samenwerkingsverband van zes cultuur- en gemeenschapscentra in het Waasland: Beveren, Hamme, Lokeren, Sint-Niklaas, Waasmunster en Zwijndrecht.

Accenten promoot het rijke cultuuraanbod van de regio, dat op die manier 'het grootste podium van Vlaanderen' wordt.


www.accenten.be

Groenplaats

theater

Werkplaats Look & Smile

Look & Smile maakt eigen(zinnige) theaterproducties. Na de mooie voorstelling 'Kahlo' over het leven van Frida Kahlo en Diego Rivera, komt er dit najaar een grappig, emotioneel belevingstheaterstuk over daklozen 'Cloch art'.

In het voorjaar van 2019 komt nog een nieuwe creatie. Meer hierover op de Cultuurmarkt.


www.look-smile.be

Steenplein

vorming, theater, dans, literatuur

WISPER

WISPER organiseert artistieke cursussen dans, theater, muziek, fotografie, beeldende kunsten en literatuur voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Je kan steeds kiezen voor cursussen op je eigen niveau, van absolute beginner tot eigenzinnig gevorderde amateurkunstenaar.


www.wisper.be

Grote Markt

muziek, theater, vliegroute

Zonzo Compagnie -
BIG BANG Festival

Zonzo Compagnie maakt avontuurlijke muziekvoorstellingen voor een jong publiek (5+) waarvan verschillende producties internationaal in de prijzen vielen.

Zonzo Compagnie is ook initiatiefnemer van het BIG BANG Festival dat de hele wereld rondreist en in najaar 2018 opnieuw halt houdt in Antwerpen, Gent en Brussel.


www.zonzocompagnie.be

Steenplein

muziek, theater, vorming

Zorgbedrijf Antwerpen

Zorgbedrijf Antwerpen biedt een ruime waaier aan diensten aan Antwerpse senioren en gezinnen met jonge kinderen. In elke Antwerpse wijk kan je bijvoorbeeld een dienstencentrum terugvinden met activiteiten, cursussen, wellness, koffie en lunch, feestjes en nog veel meer, dicht bij huis.


www.zorgbedrijf.antwerpen.be