programma 2013

BiancoNero i.s.m. 64-Feet en Britt Truyts / TetraCelli

wandelgang    

BiancoNero i.s.m. 64-Feet en Britt Truyts
Op het programma: 'Siegfried' en 'Meistersinger' (R. Wagner). Britt Truyts zingt ‘Ave Maria’ en ‘La Traviata’ (‘Otello’, G. Verdi).

* BiancoNero
Werd opgericht in 2008 door een groep gepassioneerde muzikanten en artiesten. Zij analyseren muziekstukken vanuit historisch oogpunt en creëren een brug met andere artistieke media om de boodschap van het stuk te versterken en verrijken. Zo spelen ze met het contrast van romantische instrumentale nummers en met controversieel en innovatief stemgebruik. BiancoNero speelt in op de haast mythische polarisering tussen de Verdisten en de Wagnerianen. Met liefde als leidmotief wordt al gauw duidelijk dat de muziek van beiden meer gemeen heeft dan men wil toegeven.
www.operabianconero.net

* 64-Feet
Organisten Marie-Noëlle Bette en Iris Eyserman speelden in 2009 een duo-concert op het befaamde historische orgel te Torre de Juan Abad in Spanje. Sindsdien vormen zij samen het orgelduo 64-Feet dat oude en nieuwe muziek en improvisatie op een bijzondere manier met elkaar verweeft. Centraal staat het historische orgel, maar het gebruik van synthesizer, elektronische orgels en stem wordt niet geschuwd. Op de Cultuurmarkt brengen zij werk van J.P. Sweelinck, A. Eysermans, Buxheimer Orgelbuch, G. Kurtag, J. Verdin en een improvisatie voor orgel en electronics.
www.iriseysermans.be
www.marienoelle.com

* Britt Truyts
De Antwerpse sopraan Britt Truyts behaalde haar Master aan het Conservatorium in Maastricht. Als lid van de Operastudio Amsterdam werkte ze onder meer mee aan ‘Iphigeneia in Aulis’ met Toneelgroep Amsterdam, o.l.v. R. Woodruff. Aansluitend studeerde ze 2 jaar bij Marlena Malas in New York. In de U.S.A. vertolkte Britt Truyts Contessa (‘Le Nozze di Figaro’, W.A. Mozart), Marschallin (‘Der Rosenkavalier’, R. Strauss) en Donna Elvira (‘Don Giovanni’, Mozart). Najaar 2013 zingt ze Donna Elvira in België met het nieuwe reizende operagezelschap The Ministry Of Operatic Affairs.


TetraCelli

TetraCelli verenigt 4 cellisten, gediplomeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Orkestrale precisie vermengt zich met de buitensporigheid van de chambrist en de esthetiek van de oude muziek botst met de soms agressieve klankkleuren van de 20ste-eeuwse muziek. Het kwalitatief rijke, maar weinig gespeelde, repertorium voor cellokwartet wordt in de kijker gezet. Aan de hand van originele bewerkingen wordt de brug geslagen naar andere muziekstijlen als jazz, tango, Franse chanson en filmmuziek.

Met Hélène Blesch, Frederika Mareels, Francis Mourey en Cyril Simon. Ze spelen ‘Trois pièces en forme de poire’ (E. Satie).
www.tetracelli.com